«Ақмола облысы білім басқармасының Зеренді ауданы бойынша білім бөлімі Викторовка ауылының жалпы білім беретін мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Общеобразовательная школа села Викторовка отдела образования по Зерендинскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Дені сау адамның асқазан шырыны

06.01.2020
Сау адамның асқазан шырыны 0,4-0,5% тұз қышқылынан тұрады. Бұл қалыпты қышқылдық. Ас қорыту жүйесі ауруларында ол өзгереді. Ауытқуды анықтау тест көмектеседі. Бірақ қышқылдық деңгейін дәл өлшеу үшін арнайы зерттеу – pH-метрияны өту керек.
ФИТОРЕЦЕПТЕР
Жоғары қышқылдықта бейтараптандыратын сусындар көмектеседі.
* Түймедақ пен жөке гүлдерін, аң және мыңжапырақ шөптерін, қайың бүршіктерін бірдей алыңыз. Ас қасық қайнаған суға құйып, 10-15 минутты талап етіңіз. Бір ай бойы күніне 3 рет ас ішу арасында 1/3 стақан алыңыз. 4-6 аптадан кейін курсты қайталаңыз.
* Күніне 3 рет картоп шырынын ішіңіз – тамақтан 30-40 минут бұрын 1/2 стакан немесе сәбіз – тамақтан кейін бір сағат бұрын немесе 1,5 сағаттан кейін 1/2 стакан.
Асқазанның ауыруы антальгиялық жинақтарды тыныштандырады. № 1-Алма гүлдері және үй алхоры, бөренелер мен құлпынай жапырақтары. № 2-девясилдің тамыры, алтын-мыңжылдықтың және аңдардың шөбі.
 
 
ТЕСТ: СІЗДЕ ҚАНДАЙ ҚЫШҚЫЛДЫҚ БАР?
 
1. Мезгіл-мезгіл асқазанның ауыруы мазасыз?
2. Тамақтан кейін қасықтан ауыр сезінесіз бе?
3. Сіз күйдіруге шағымданасыз ба?
4. Қышқыл дәмі бар секіру бар ма?
5. Страдаете тиектермен?
6. Сізге 40 жыл жоқ па?
 
Оң жауаптар көп болса, асқазан сөлінің қышқылдығы жоғары болуы мүмкін.  Мұндай гиперсекреция қышқылдың жеткіліксіз өндірілуіне қарағанда 4 есе жиі кездеседі. Қышқылдығы жоғары адамдардың асқазанында 98% жағдайда хеликобактер есімі бойынша микроскопиялық агрессорды анықтайды. Бұл бактерия В типті созылмалы гастрит тудырады – ол гиперацид деп аталады. Гастроэнтерологқа қорқыныш пен күмән туралы айтып беріңізші!
 
1. Ауызда жағымсыз дәм сезінесіз бе?
2. Жаман тәбет?
3. Таңертең өшеді?
4. Жалуетесь арналған қызыл иектің қанталауы және қабынуы?
5. Іште Урчит?
6. Тамақ іш қуысының бүйірінен бүйіріне тигенше?
7. Страдаете ілмегі немесе диареямен?
8. Бесінші ондықты өзгертті ме?
 
Көптеген сұрақтарға "иә" деп жауап берді? Сірә, асқазан сөлінде қышқыл жетіспейді. Ең ықтимал диагноз – a типті гастрит (созылмалы гастрит секреторлық жеткіліксіздігі бар). Оған гендер, сондай-ақ дұрыс емес өмір салты, сау емес тамақтану кінәлі. Егер ата-аналардың бірі сол аурумен ауыратын болса, отбасылық аурудың тарихына енбес үшін барлығын жасаңыз.
 
, ОНДА ДОКТОР ПРОПИСАЛ
 
 
Төмен қышқылдығы жоғары қышқылдығы
Рұқсат етіледі:
* майсыз ет, балық, құс: қайнатылған, туралған, пісірілген немесе аздап қуырылған, бірақ кептірілген немесе ұнсыз
* ет, балық, саңырауқұлақ, көкөніс, жарма сорпалары
* сүт тек тағамдар мен сусындарда (ботқа, какао), ашыған сүт өнімдері, сүзбе, жұмыртқа, омлет
* жақсы пісірілген ботқалар, пісірілген макарон өнімдері
Ұсынылмайды
* өткір, тұздалған, қуырылған тағамдар
* ет және балық консервілері
* жұмсақ нан және ашытқы қамыр, сдобадан жасалған басқа да жаңа өнімдер
* алкоголь, темекі  
Ұсынылады:
* тұтас сүт: асқазан секрециясын азайтады және ағзаны оңтайлы қатынаста барлық маңызды амин қышқылдарымен қамтамасыз етеді
* кілегей, қышқыл емес сүзбе
* пісірілген, бұқтырылған, пісірілген көкөністер
* тары, макарон өнімдері
* ет, майсыз балық және құс;
* алманың қышқыл емес сорттары, алмұрт, банан
Астында тыйым салу
* күшті және майлы сорпалар (ет, балық және әсіресе саңырауқұлақ)
* шикі көкөністер, тұздықтар, маринадтар, өткір көкөніс тағамдары
* ысталған
* қамыр, бәліш, қара нан
* балмұздақ, суық сусындар
* алкоголь, темекі
 
 
 
СУМЕН СҰЙЫЛТУ
 
 
Жоғары қышқылдық кезінде сілтілі минералды сулар ұсынылады – "Ессентуки-4", "Боржоми", "Славяновская", "Смирновская", "Саирме", "Джермук". Суды қолданар алдында қыздырыңыз, стаканға қасық салып, газды босатыңыз және асқа дейін бір сағат бұрын 1/2–3/4 стакан үлкен жұтқыншақпен тез ішіңіз. Жылы минералды су асқазан сөлінің бөлінуін тежейді және ас қорыту процестері өтетін ортаның реакциясын қолайлы жаққа өзгертеді.
Күшті күйік азаптайды ма? Қышқыл секіру емес пе? Тамақтан кейін жарты сағаттан кейін 1/4 стакан минералды су ішіңіз.
Егер гиперацидтік гастрит асқынған болса,ем аяқталғаннан кейін бір аптадан кейін сілтілі суды ішуді бастаңыз – 1 / 2 стаканнан күніне 1-1, 5 сағат бұрын 2 рет.
 
ТИГІЗБЕ
 
Фармакологтар асқазан сөлінің қышқылдығын сыни шегіне дейін арттыруға қабілетті 50-ге жуық дәріні есептейді. Дәріні ішке қабылдағанда ғана емес, бұлшықет ішіне, көктамыр ішіне және шамға енгізгенде де. Асқазан мен он екі елі ішектің дәрі-дәрмектік зақымдануы кейбір гормондар, мысалы глюкокортикоидтар; темір препараттары, калий хлориді, мырыш сульфаты, резерпин; спиронолактон және басқа да несеп айдайтын заттар; антидиабетикалық дәрілер.
 
Бірақ асқорыту жүйесіне ең үлкен зиян стероидты емес ыстықты түсіретін, ауырсынатын және 
ФИТОРЕЦЕПТЕР
 
Асқазанның төмен қышқылдығы кезінде шырынды дәрілер ұсынылады.
• АИР, анис, алоэ, үш жапырақты вахта, Одуванчик түбірі, элеутерококк, Калина, қызыл шетен, итмұрын ішіңіз.
* Бір ай бойы күніне 3 рет тамаққа дейін 30 минут бұрын 2 ас қасық үлкен немесе 1 / 2 стакан жылы қырыққабат шырынын алыңыз.
* Қышқылдың өндірісін қара қарақат шырыны, қара жемісті шетен және брусники арттырады.
кез келген үй дәрі қобдишасында табылған қабынуға қарсы дәрілер. Әсіресе ацетилсалицил қышқылы және оның құрамында бар дәрілер; остеохондроз, ревматизм және артритте қолданылатын препараттар: ибупрофен, индометацин, напроксен және басқалар.
 
 
Емдік әсер көрсете отырып, мұндай препараттар ас қорыту жолдарының шырышты қабығының қорғаныс кедергісін бұзады: ол қабынады және эрозиямен, содан кейін жарамен жабылады. Тек Ұлыбританияда жыл сайын шамамен 2000 "аспиринді" қан кету тіркеледі.
Гастроэнтерологтар мүмкіндігінше жоғарыда аталған дәрі-дәрмектерді қауіпсіз аналогтармен немесе халықтық медицина құралдарымен: бал мен таңқурай, шөп табандыларымен жылы шаймен алмастыруға кеңес береді. Шырышты қабыққа жағымсыз әсерді азайту үшін капсулалар мен таблеткаларды қабықтағы артықшылық беріңіз, препаратты нұсқаулыққа қатаң сәйкес қабылдаңыз және тек дәрігер ұсынған.
 
НҮКТЕЛІК СОҚҚЫ
 
Ауырсынған асқазанды тыныштандыруға су джок терапия тәсілдері көмектеседі. Оң алақаныңызға орта сызықта 2 см төмен орналасқан нүктені табыңыз, екі алақан биіктігінің қасықтан. Нүктені саусақпен, таяқпен немесе сіріңкемен басыңыз. Лейкопластырь осы жерге 4-5 тесік дәндерін немесе шалғам тұқымдарын жабыстырса, әсер күшейеді. Әр сағат сайын, тұқымға қатты түртіп, айналмалы қимылдармен сиқырлы нүктені ынталандырыңыз (сағат тілі бойынша 7-10 рет және оған қарсы сонша). Қайталаңыз 2-3 рет.
"Здоровье" журналының сайтынан алынған Материал: http://zdr.ru/encyclopaedia/entsiklopedija-diagnostiki/6151
Асқазанның шырыны қышқылының өңештің шырышты қабығына әсер ету нәтижесі. 
Сіз қалай ойлайсыз, біз бүгін не туралы сөйлесеміз? (Индикаторлар туралы)
Алғашқы рет индикаторлар 17 ғасырда ағылшын химигі және физик Роберт Бойльді тапты. Әлемнің қалай орналасқанын түсіну үшін Бойль мыңдаған тәжірибе өткізді. Міне, олардың бірі. Зертханада шам жанған, реторттарда бірдеңе қайнаған, некстати бағбан кірген кезде. Ол күлгін себетке әкелді. Бойль Гүлдерді өте жақсы көрді, бірақ тәжірибе бастау керек болды. Ол бірнеше Гүлдерді алды, понюхал және оларды үстелге қойды. Тәжірибе басталды, колбаны ашты, одан ащы жұп күтті. Тәжірибе аяқталған кезде Бойль кездейсоқ гүлдерге қарап, олар түтінді. Гүлдерді сақтау үшін, ол оларды сумен стақан етіп тастады. Және-бұл ғажайыптар үшін-күлгін, олардың қара-күлгін жапырақтары қызыл болды. Кездейсоқ тәжірибе? Кездейсоқ табу? Роберт Бойль осындай жағдайдан өткен болса, нағыз ғалым болмас еді. Ғалым көмекшіге ерітінділерді дайындауға бел байлады, содан кейін стакандарға құйылып, гүлге түсіреді. 
 
Кейбір стакандарда гүлдер дереу қызыл түсті. Ақырында, ғалым фиалканың түсі шыныда қандай ерітіндіге байланысты екенін, ерітіндіде қандай заттар бар екенін түсінді. Содан кейін Бойль күлгін емес, басқа да өсімдіктерді көрсетеді. Эксперимент бір бірінен кейін бірі жүрді. Үздік нәтижелер лакмус лишайникпен тәжірибе берді. Сонда Бойль опустил да тұнбасын лакмусового лишайника кәдімгі қағаздан жасалған жолақтар. Олар тұнбаға сіңіп, содан кейін оларды кептіреді. Роберт Бойль бұл қу қағаздар индикаторлар деп атады, бұл латын тілінен аударғанда "көрсеткіш" дегенді білдіреді, өйткені олар ерітіндінің ортасына көрсетеді. Дәл осы индикаторлар ғалымға жаңа қышқыл - фосфорды ашуға көмектесті, оны ол фосфорды өртеу және пайда болған ақ өнімді суда еріту кезінде алды. Қазіргі уақытта іс жүзінде мынадай индикаторлар кеңінен қолданылады: лакмус, фенолфталеин, метил қызғылт сары.
Индикаторлар (лат. Indicator-көрсеткіш)-қандай да бір заттың немесе компоненттің концентрациясын Өзгертуді визуализациялауға мүмкіндік беретін қосылым. Қандай да бір зат индикатор бола алуы үшін ол мынадай қажетті шарттарды қанағаттандыруы тиіс: әлсіз қышқыл немесе әлсіз негіз болуы тиіс; оның молекулалары мен иондарының түрлі бояуы болуы тиіс; сыналатын ерітіндіге индикатордың аз мөлшерін қосқан кезде байқалатын болуы үшін оларды бояу өте қарқынды болуы тиіс. Индикаторларды алу проблемасы жеткілікті өзекті, өйткені табиғи индикаторлар үлкен рөл атқарады және химиялық зерттеулерде кеңінен қолданылады. Индикаторлар аналитикалық химия мен биохимияда кеңінен қолданылады. Олардың артықшылығы-арзан, жылдам және көрнекілік.
Индикаторлар түсінің өзгеру себебі, оның молекулаларымен протондардың қосылуы немесе берілуі бір хромофорлық топтарды басқалармен ауыстырумен немесе жаңа хромофорлық топтардың пайда болуымен байланысты.
Қышқылдық-негізгілері-қышқылдық өзгергенде ерітіндідегі түсті өзгертуге қабілетті органикалық қосылыстар. Мұндай индикаторлар рН жеткілікті тар шекарасында өз түсін күрт өзгертеді.
Просмотров: 415


Добавить комментарий



Включить данные в подпись

Текст